Női vezetőfejlesztés

Kinga | 2018-03-29

ÁLTALUNK AJÁNLOTT FEJLESZTÉSI FOLYAMAT

 

 

  1. Kick off 1,5 óra

Egy reggeli, vagy ebéd utáni kávézás formájában a teljes program bemutatása, a Lean In események mintájára. A programban rejlő lehetőségek megbeszélése. A world café módszerrel a program iránt érdeklődő női vezetők összegyűjtik azokat a témaötleteket, amelyek foglalkoztatják őket, és amelyekkel szívesen dolgoznának a program során.

Miben fejlődnének szívesen? Mik az ő fókuszaik? Milyen elakadásaik, nehézségeik vannak? Milyen közös területek vannak, ahol a résztvevők igényei találkozhatnak?

  1. A folyamat támogatása 

A fejlesztés akkor tud hatékony lenni, ha folyamatként tekintünk rá, és a mi moderálásunk mellett belső támogatók is segítik azt, hogy az új elemek meggyökerezzenek, és a cég kultúrája is változhasson.

A szervezeten belül bizonyára dolgoznak olyan nők, akik szívügyüknek tekintik a női vezetők megerősödését és fantáziát látnak abban, hogy ilyen módon érzékenyítsük a szervezetet, és vigyünk bele minden olyan pozitív minőséget, ami a női/passzív/intuitív/befogadó résszel kapcsolatos.

Ezeket az önkéntes nőket ambassador-öknek nevezzük, akik a szervezeten belül  a program elkötelezett terjesztői, támogatói.

Folyamatos mentoringot biztosítunk nekik annak érdekében, hogy kommunikálni tudják a női vezetőfejlesztő program fontosságát és szükségességét és hozzájáruljanak ahhoz, hogy a női munkatársak mellett a  férfi kollégák értékként és hatékony eszközként tekintsenek rá a szervezet fejlődése érdekében. A mi mentorálásunk egyrészt a program hatékony kommunikálására, másrészt pedig a későbbi események megszervezésére, lebonyolítására irányul.

Emellett fontos eleme a programnak a férfi board tagok bevonása, hiszen a felülről induló pozitív kommunikáció az egyik kulcsa a vezetésfejlesztés sikerének.

A másik színesítő elem olyan külsős vendégek meghívása, akik személyükkel és szakterületükkel példát mutathatnak a résztvevő női vezetőknek.

  1. Workshopok és 1 napos készségfejlesztő tréningek

A kialakuló csoportok létszámától függően a kick off reggelin vagy kávé délutánon felvetett ötletek alapján olyan workshopokat illetve készségfejlesztő tréningeket szervezhetünk, amelyek lehetőséget adnak a női vezetőknek az önismeretük mélyítésére, az ismereteik bővítésére, illetve egymás tapasztalatai, bölcsessége segítségével minden résztvevő gazdagíthatja tudástárát, megküzdési stratégiáit, best practice-eit.

Több éves tapasztalatunk alapján az alábbi témák lehetnek relevánsak:

Női szerepek

A különböző női szerepekben lévő erőforrások feltárása, tudatosítása és kiaknázása. Azoknak a készségeknek és képességeknek a tudasotítása, amelyek segítségével sikeres és hatékony vezetővé válhatnak a résztvevők. A nőiesség pozitív megélésének megteremtése, a szerepek definiálása és elemzése egy olyan önismeretet ad, amely hozzásegíti a résztvevőket szerepeik és munkájuk tudatos irányításához.

 

Női egyensúly

A női szerepek és a vezetői lét összehangolása, harmónia és egyensúly megteremtése.Egy olyan állapot fenntartása, megtervezése, ami a részvevőknek komfortos, amire ők maguk azt tudják mondani, hogy elégedettek vele. Az egyensúly egyedi, azonban az mindenkinek a saját felelőssége, hogy a környezeti adottságokat figyelembe véve a számára leginkább megfelelő beosztást megtalálja, és azt fenntartsa, működtesse.Hogyan hat egymásra a munka és a magánélet? Női időgazdálkodás. Segítségkérés és bevonás.

Női vezetői jelenlét

A női vezetői létben sokan alul pozícionálják magukat, mások inkább férfias viselkedéssel szeretnék elérni céljaikat. Hogy vezetőként mi megy könnyebben – inkább passzív vagy agresszív viselkedést láttatunk magunkról -, hogy milyen módon választjuk meg kommunikációs stílusunkat, az mind jórészt személyiségünkből fakad. Azonban létezik tanulható, nőként magabiztosságot és egyben eleganciát adó kommunikációs és viselkedési forma. Ez az asszertívitás. A modulon olyan asszertív kommunikációs modell és viselkedési tárház elsajátítására kerül sor, mellyel vezetőként hatékony önérvényesítéssel és másokra való tekintettel lesznek képesek a női vezetők céljaikat elérni.

Női vezetői szerep

Vezetni nőként. A modul a női szerepek közül a vezetői szerep tudatosítására fókuszál: a női szerepek közül a vezetői szerepbe integrálja mindazt, amit az előző modulok során a résztvevők megtapasztaltak saját helyzeteikről, erejükről, dilemmáikról. Cél a tudatosítás. Vezetői funkciók, stílusok, kötelességek tudatosítása, hogy hogyan lehetünk eredményes női vezetők.

A bizalom anatómiája

A bizalom témaköre minden életterületen szignifikáns. Vajon milyen akadályokkal kell szembenézni akkor, ha nem működik a bizalom a vezetői szerepben? A bizalmat csak kérdemelni és felépíteni lehet, elvárni nem. A B.R.A.V.I.N.G. modell segítségével megvizsgáljuk, hogy miből áll a bizalom, és mit tehetünk a fenntartásáért.

 

A sebezhetőség ereje

 A sebezhetőség megmutatása nem a gyengeség jele. Nőnek maradni a férfias üzleti világban, ahol sokan elvárják a női vezetőktől, hogy eréllyel és férfias eszközökkel éljenek, művészet, feladat, kihívás! A női erő megélésének egyik módja a sebezhetőség felvállalása.

 

 

 

  1. Csoportos coaching alkalmak 

6-8 fős vegyes csoportokban (különböző vezetői szinteken) a női vezetők lehetőséget kaphatnak arra, hogy a csoportok erejére támaszkodva  megbeszélhessék dilemmáikat, feloldhassák blokkjaikat. Akciótanulással vagy cselekvésorientált módon egyszerre egy esethozó kérdésén dolgozik a csoport, azonban a csoport minden tagja profitál belőle.

 

  1. MentorHer

 Annak érdekében, hogy a férfi board tagok, vezetők támogatóan tudjanak bekapcsolódni a női vezetőfejlesztő programba azt javasoljuk, hogy egy általunk támogatott, és az ambassador-ök segítségével megszervezett mentoring folyamat során a férfi board tagok vállaljanak szerepet abban, hogy mentorálják a programban részt vevő női vezetőket.

A mentoring hatékony lehet mert:

  • A férfi vezetők bevonása új nézőpontokat mutathat meg a nőknek
  • A ‘titkos női program’ transzparenssé, követhetővé válik, mely során a férfi munkatársak is részeseivé válhatnak a nők fejlődésének. Egyértelművé és magától értetődővé válik, hogy a női vezetőfejlesztési program nem ellenük, hanem a szervezetért, így értük is történik.
  • Előhívhatja belűlük a rég elfeledett lovagi erényeket, ami csak hozzátehet az egyensúlyhoz és nem kisebbíti a női vezetői szám emelkedésének szükségességét annak érdekében, hogy a szervezet humánusabbá, érzékenyebbé, biztonságosabbá és erősebbé váljon!

 

További információ:
Gallen Rita
gallen.rita@coachingteam.hu 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*