A motiváció labirintusában

Siklós Barbi | 2018-09-24

A külső és belső motiváció különbségét érzékletesen mutatja be Amabile labirintus hasonlata.

A labirintus egy elvégzendő munka, vagy megoldandó probléma.

Ha egy személyt valamilyen jutalom motivál labirintusból való kijutásra, a lehető leggyorsabban igyekszik megtalálni a kijáratot (ahogy egy egér keresné az ott lévő sajtot). Ha  fontos a személynek, hogy minél gyorsabban, biztosabban megszerezze a jutalmat,-ezt pl. tudjuk erősíteni a jutalom növelésével-,  akkor a már bevált, „kitaposott” utat fogja választani, és ugyanúgy oldja meg a problémát, mint korábban- Azaz a megoldása gyors, de sematikus lesz.

A labirintusból azonban másképp is ki lehet jutni. Úgy, ha a személyünk élvezetet talál a labirintus felfedezésében, bejárásában. Ez a megoldás tovább tart, és több hibalehetőséget rejt magában. Hisz csakúgy, ahogy egy problémának, egy labirintusnak is több zsákutcája van, mint kijárata. Ha viszont a személy megtalálja a kijáratot, az önmagában jutalom lesz a számára. (Akár olyannyira, hogy nekivágjon egy újabb labirintusnak.) A megoldása pedig eredetibb  az eddigiekhez képest.

A labirintus hasonlat alapján, egyrészt a motivációhoz kapcsolódó egyéb témákról is lehet „gondolatkísérletezni”:  pl. Hogyan hat a jutalom nagysága,  mi történik hosszútávon? Mi a vezető feladata? Stb. Másrészt pedig, még ha vezetőként nem is ismerünk túl sok konkrét külső és belső motivációs „eszközt”, akkor is választhatunk ez alapján egy irányt, hogy, egy labirintus kapcsán inkább a külső, vagy belső motivációra alapozva szeretnénk eredményeket elérni.

Ez volt a most pénteki Fiatal Vezetők Akadémiájának témája (“Refresh”), ahol a részvevőkkel együtt egy napon keresztül boncolgattuk a motiváció izgalmas témáját és olyan kérdésekre kerestük együtt a válaszokat többek közt, mint hogy ” Mit tehetek saját motivációm növeléséért?” és ” Hogyan hozzam ki a legtöbbet magamból és a munkatársaimból?”

Preiszinger András

 

Photo by John T on Unsplash


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*