Két karrier – egy család

Siklós Barbi | 2019-03-14

Avagy, mire fókuszálj fiatal szülőként, ha a munka-magánélet egyensúlyában 2 karrier-terv van a mérleg egyik serpenyőjében?

Vajon mikor is kellene elkezdeni a gyermekvállalás, illetve a munkába való visszatérés összehangolását egy párnak?

Ezzel a témával foglalkozik a Harvard Business Review egyik márciusi írása. A cikkben elhangzó kérdést, miszerint ’Mi az a 3 dolog, amire fókuszáljon a friss szülő-pár a munkába való visszatéréskor?’ én azzal egészíteném ki, hogy Mikor kezdjük el megszervezni közös életünket, ha egyet értünk abban, hogy mindketten karriert is és gyerekeket is szeretnénk?’

A rövid válaszom az, hogy minél hamarabb, ahogy a gyerekvállalásról egyáltalán elkezdtek beszélgetni. A társadalmunkban még mindig nagyon erősen jelen van az, hogy az anya a gondozó, a mindig jelen lévő, a GYES-re menő, a magát karrier szempontból háttérbe szorító. Miközben van számos olyan példa, ahol a gyermek körüli feladatok egyenletesen oszlanak meg, és az anyának sem kell évekre háttérbe szorítania a karrierjét.

Fiatal vezetőkkel dolgozva, sok és egyre több tehetséges hölggyel találkozunk, akik nagyon tudatosan építik a karrierjüket és sokszor önerőből jönnek el a programjainkra, hogy fejlesszék magukat. Sokaknak az anyává válás is szerepel a legfontosabb életcélok között, de nem egyetlen célként. Már a párválasztáskor is lényeges szempont lehet a karrierben is támogató férfi megtalálása.

Vajon mire érdemes fókuszálni, amikor gondolkodtok a harmonikus közös életen, amelyben a gyerekek mellett mindkettőtök karrierje is lényeges pont?

Alakítsatok ki partneri szövetséget a párotokkal

  • Érdemes a következő kérdésekre együtt keresni a választ: Hogyan oszlanak meg nálatok a szülői feladatok? Ki marad majd otthon a gyerekkel? Ki, mennyi terhet képes vállalni és mennyi ideig? Mikor tudsz majd magaddal foglalkozni, képzésre járni? Mikor lesz kettes időtök? Egyre gyakrabban hallani olyan családokról, ahol az apa megy el GYES-re, majd váltanak. Természetesen a gyermek születése mindezeket átírhatja, aktualizálhatja, azonban az alap igényeket muszáj lefektetni. Vannak olyan szülők, akik számára a 3 éves otthon-maradás helyett jobb megoldás lehet a fokozatos visszatérés, integráltan, részmunkaidővel, home office-szal.
  • Amikor mindkettőtöknek fontos a karrier-építés is, jobb, ha minél hamarabb őszintén beszéltek arról, hogy ki hogyan képzeli el a jövőt: a rövid, közép, illetve hosszú távú célokat. Jó, ha tisztában vagytok a saját igényeitekkel, teherbírásotokkal és karrier-tervetekkel, hogy képviselhessétek ezeket a párotok előtt is. A visszatérés mikéntjét nagymértékben befolyásolhatja, hogy mennyire inspiráló az a pozíció, kihívás, környezet, amit magatok mögött hagytok, és ahová szeretnétek majd visszatérni.
  • Legyetek tudatosak a benneteket támogató környezettel kapcsolatban is. Mert segítség nélkül szinte lehetetlen kiegyensúlyozott gyermekes-karrier-építős életet élni. Merj segítséget kérni! Tervezd meg és építsd be! A párok többsége elköveti azt a hibát, hogy tökéletesen akarják vezetni az életüket, és közben rendkívül türelmetlenek. Túl sokat akarnak egyszerre: tökéletes szakemberek, tökéletes szülők és tökéletes partnerek szeretnének lenni egyszerre. Ez valószínűleg egyenes út a totális kiégéshez!

 

Felejtsd el a Tökéletességet, helyette lazíts, vegyél mély levegőt és készülj a Maratonra, a sprint helyett: egy olyan IronMan&Woman versenyre ahol a leghatékonyabb, ha fej fej mellett haladtok, nem versenyeztek, sem a gyereknevelésben, sem a karrierépítésben, és ahol azt is elviselitek, sőt megerősít benneteket ha egyikőtök cipeli egy -egy durvább szakaszon a másikat és ahol az is rendben van, ha  szeretetből -esetleg szükségből hagyod, hogy egy ideig a párod karrierje épüljön, mert tudod, hogy eljön a te időd is.

 

Kommunikálj a főnököddel és lobbizz a munkahelyi álmaidért

Miután a pároddal tisztáztátok a számotokra fontos elveket, beszélj a főnököddel, hogyan képzeled el a munkába való visszatérést és hogyan képzeled el a jövődet a cégnél.  Lehet, hogy a főnököd nincs felkészülve arra, hogy ambíciózus, okos, fiatal nőkkel vagy akár elsődleges gondozó szülőségre vágyó férfiakkal beszélgessen a karrier-tervükről, azonban, ha te tisztában vagy a céljaiddal, a beszélgetés téged szolgál majd.

Térképezd fel a vállalati kultúrát és cselekedj!

Manapság számtalan olyan család-segítő program létezik a szervezeteknél, amely a lehető leghatékonyabb visszaintegrálódást támogatja. Azonban tapasztalhatod azt, hogy a vezetőd, akinek már nagyobbak a gyerekei, vagy másképp szocializálódott és nem nyitott a modern karriertervezésre, nem ismeri ezeket a programokat, illetve sajátos elképzelései vannak a karrier-család gondolatkörről. Térképezd fel te, legyél képben és képviseld azt, ami neked fontos: a home-office-t, a részmunka-időt, vagy akár férfiként az otthon maradást.

Beszélgess családos kollégákkal, szervezz meet-upot, hívj meg olyan vezetőket, munkatársakat, akik régebb óta szülők és vannak tapasztalataik a kettős karrierrel kapcsolatban.

Ahhoz, hogy jól tudd képviselni, hitelesnek kell lenned, ahhoz pedig tudnod kell, melyek számodra és a párod számára a legfontosabb alapelvek az egész család jól-létéhez, amelybe ugyanúgy beletartozik mindkét szülő ambíciózus karrierterve, mint a gyerekek egészséges fejlődése, és nem utolsó sorban a párkapcsolatotok folyamatos táplálása.

A blogbejegyzést a HBR cikke inspirálta: https://hbr.org/2019/03/when-returning-to-work-new-parents-should-focus-on-3-things

 

Gallen Rita


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*