Work & Life: A Coaching Team gyakornoki szemmel

Viki | 2017-06-01

„Szakmai gyakorlatra keresünk motivált, elkötelezett diákot heti 40 órában.”  Számos hasonló lehetőség közül választhat a munkatapasztalatra vágyó hallgató, több szervezet rendelkezik gyakornoki programmal. A hirdetések mindegyikében dinamikusan fejlődő vállalatok keresnek rugalmas, lelkiismeretes, kiváló kapcsolatteremtő képességgel rendelkező pályázót. Gyakori jelenség azonban, hogy az ígéretekkel ellentétben később kiderül, hogy a légkör nem olyan barátságos, a szakmai fejlődésre és előrelépésre valójában egyáltalán nincs lehetőség, viszont a kávéfőzés profi szintre fejleszthető.  

 

Hogyan lehet a rövid gyakornoki idő alatt kölcsönös előnyre szert tenni úgy, hogy mindkét fél elégedett legyen? A diákok motiváltsága jó bázist jelent, amire lehet építkezni, de önmagában nem elegendő. A fiatal munkavállaló kezdeti lelkesedése társulhat némi bizonytalansággal, melynek forrása többnyire a tapasztalatlanság, valamint az új környezetből fakadó feszültség. A munkaadók számára fontos, hogy olyan dolgozókat alkalmazzanak, akik elvárásaikat, értékeiket tekintve jól illeszkednek a vállalathoz, még ha csak rövidebb ideig is marad. A szervezeti szocializációs folyamatban tehát nagy szerepe van a gyakornoknak és a szervezetnek is.  Hogyan is tudja ezt a gyakorlatban megvalósítani a Coaching Team, mint szervezetfejlesztő cég?

 

Munka- és szervezetpszichológia szakos hallgatóként 2016 nyarán kerestem olyan lehetőséget, ahol releváns szakmai tevékenységet végezhetek, részt vehetek a tréningek előkészítésében és az utómunkában.

 

A  felvételi interjún volt egy kölcsönös igényfeltárás, mely segítette rögtön a pszichológiai biztonság kialakulását, hiszen így megismerte mind a két fél a másik elvárásait. Gyakornoki pozíciók kapcsán sokszor kimarad ez a kezdeti lépés, ami később csökkentheti a motivációt, ezáltal a teljesítményt, így sikertelen lehet az együttműködés, ez akár kilépéshez is vezethet. Hiszen miért maradna egy lelkes fiatal valahol, ahol nem élheti ki kíváncsiságát vagy nem tanulhat eleget?  A Coaching Teamnél eltöltött gyakornoki tevékenységemet éppen az segítette, hogy figyeltek arra, hogy mivel fejleszthetem leginkább magam, persze úgy, hogy a munka is kész legyen nap végére. Ez a kölcsönösség végig jellemezte ezt az egy évemet a cégnél.

Személyes tapasztalatom során fontosnak tartottam a nyitott attitűdöt, amivel fogadtak, minden feltétel biztosítva volt, hogy támogató légkörben valósulhasson meg a folyamatos fejlődés. Ez a nyitottság kezdetben megkönnyítette számomra a gyors beilleszkedést. Nem csak a kulisszák mögé láthattam be az irodai feladatokkal, de láthattam a szakembereket reflektorfényben is, hiszen lehetőséget kaptam különböző készségfejlesztő tréningeken megfigyelni őket és a résztvevő fiatal vezetőket, akiknek személye számomra már önmagában inspirálóan hatott.  Láthattam azt is, ahogyan a kialakított bizalmi légkörben egységes csapattá formálódnak a különböző helyekről, eltérő elvárásokkal érkező résztvevők. Végülis ez történik akkor is, amikor egy új munkavállaló lép be egy szervezetbe..

Köszönöm a csapatnak ezt az évet!

Nagy Kriszta


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*