COCHINGGAL VALÓ VISZONYOM

COCHINGGAL VALÓ VISZONYOM

COCHINGGAL VALÓ VISZONYOM 675 450 Siklós Barbi

Egy beszélgetés margójára, ami elhangzott négy vezető és köztem az ICF Magyar Tagozatának HR Brandem Konferenciáján március 30-án.

A coachinggal való őszinte és intim viszony alakulását meghatározta, hogy a vezetők képesek lettek elengedni a tökéletesség, a mindentudás illúzióját és kíváncsivá váltak arra, hogyan és milyen módon tudnak fejlődni vezetőként, tudatosabb és hatékonyabb módon működni, mint a jelenben.

Közben a beszélgetésben ráláttak arra is,

  • hogy mennyire más és más nézőpontok és megközelítések hozzák ugyan azt a változni, fejlődni akarást,
  • hogy az önreflexión keresztül megélt tudatosság számukra, a korábbi működések mellett, más lehetőségeket is kínál, másféle módon is,
  • más-más döntéseket is hozhatnak és tehetnek olyan vezetői lépéseket, amik az egyéni és csapat, vagy akár szervezeti szinten is hasznos változásokat generálnak.

A coachinggal való egyéni viszonyuk alakította a csapattal való bánásmód további lehetőségeinek bővítését, színesítését. A megdolgozott és elért tudatosság a csapataikban képessé tette őket arra, hogy a visszajelzés kultúráját, annak minőségét, a nemet mondás képességét erősítsék, a csapattagokkal való személyre szabott bánásmód, motiváció, delegálás, számonkérés ne ad hoc, hanem rendszer és struktúra alapú legyen.

A coaching folyamatokban szerzett önmaguk megtapasztalása hitelesebbé tette őket arra, hogy a példák, cselekvések mentén jóféle példaképekké váljanak emberségből a csapattagjaik számára. Ráláttak arra, hogy az ösztönös szélsőséges viselkedéseiket stabilabb és tudatosabb működéssé alakítsák.

A magukba vetett hit és bizalom egyenes arányban növelte és növeli a velük együtt dolgozókba való megbízás, felhatalmazás képességét, ami által a csapatagok felhatalmazottsága, kreativitása, önállósága és egyéni felelősségvállalási képessége is nőtt és hasznosan alakul a mai napig.

Ez visszahat a vezetői létre, és a hiedelmek helyett, a hit és bizalom által, a tudásra és kompetenciákra való tudatos támaszkodással kölcsönösen fejlődik egy-egy csapatban az egyén, a csapategyüttműködés, és mint jó példa, képes alakítani a szervezet nagyobb egységét, akár a teljes szervezet is.

A körforgás létrejött, már „csak” fenntartani érdemes.

A jelszó a „leading by example” – ahol a hit és bizalom alapja és végeredménye is az együttműködésnek.

Őszinteség és bizalom, amivel a kapcsolataikat a coaching élményeik kapcsán is megközelítik a jövőben. Legyen az egy-egy következő coaching folyamat, vagy a napi élet minőségi alakulása.

Az eredeti beharangozó:

Én és a coaching – kapcsolatom dinamikája és hatása a csapatra, szervezetre

Gonda Gáspár, Jogi igazgató, RTL Magyarország
Homonna Attila, Channel and Campaign Management COE Lead, T-Systems Magyarország Zrt.
Kis Benedek, Üzletfejlesztési igazgató, CEVA Contract Logistics Kft.
Török Viktor, Közúti, légi, tengeri és sürgősségi fuvarok osztályvezető, Transport 
Management Center, Bosch Magyarország

Leave a Reply

*

    X