Hová fektetsz be ma?

Hová fektetsz be ma?

Hová fektetsz be ma? 556 450 Siklós Barbi

Miután sokan sokféleképpen túl vagyunk az első sokkokon és vezetőként életünk talán legfontosabb krízismenedzsmentjét oldottuk meg, remélhetőleg és lassan bizonyíthatóan több-kevesebb sikerrel – na jó, több, hiszem működünk –, nincs még ideje a hátradőlésnek.

Nem tudjuk, meddig marad így a rend.

Mikor lesz alkalmunk újra közösen ünnepelni a szülinapos kollégát egy valóságos és mindenki által örömmel együtt elfogyasztott tortával?

Mikor utazunk végre a régóta tervezett tavasz végi csapatépítőre?

Hogyan fogjuk az újonnan belépő kollégának megmutatni, hogy nálunk milyen jó dolgozni?

Mikor bosszankodhatunk újra azon, hogy megint a gépünk előtt eszünk?

És mikor jön rá végre valaki ebben a cégben, hogy 0 perc alatt képtelenség pontosan ott lenni két emelettel lejjebb a következő meetingen, ha az előző pont ugyan akkor fejeződik be?

Láthatjuk pár előnyét és sajnos számos hátrányát is a mostani Covid helyzetnek. Sopánkodni azonban vezetőként maximum az első héten volt szabad. Illetve hatékony. Talán addig, amíg magunk be nem láttuk, ez van. A lehető legrugalmasabb énünket szükséges volt elővenni, illetve ezen dolgozni is, hogy maradjunk és erősödjünk rezilienciából.

Úgy tűnik, most is az élet a legjobb tanítómester, és ha voltál is már vezetőként reziliencia tréningen, most gyors és hatékony tapasztalati úton való tanuláson vehettél és veszel részt benne folyamatosan.

Tanulni mindig jó befektetés. Persze biztonságosabb előre elhatározott szándékkal, keretezett és jól látható formában. Most nem ez történt. Kaptunk egy olyan állapotot, ahol vezetőként a saját értékeinkre, önbizalmunkra, önbecsülésünkre, eddigi tapasztalatainkra támaszkodhattunk. Semmi könyv, sehol egy tanár. Ha kerestél is ilyet, időd nem sok volt az olvasásra. A jó hír, hogy ha még ott ülsz a vezetői „székedben”, neked sikerült. Ezt is megugrottad, pedig volt olyan este, amikor úgy feküdtél le, ezt holnaptól már biztosan nem csinálod.

Számos olyan döntést hoztál meg, amivel még nem találkoztál vezetői léted során, olyan informatika technikai, jogi és szakmai dolgokat tanultál meg villámsebességgel, amire éveket terveztél be. Ha egyáltalán akartál ebben képződni.

Ha a hátradőlés ideje nincs is itt, egy csendes ünneplésnek biztosan.

Mindaz, amit eddigi magadba „fektettél” megteremtette azt az önbizalmat, amivel képes voltál és vagy minden nap tovább tenni a dolgodat vezetőként. Ahogy helyt álltál, bizonyít. Magadnak és a csapatodnak is. Tetted a dolgodat, ezzel a csapatod szemében nőtt a hitelességed. Pedig biztosan nem ezzel a céllal végezted a napi feladataidat, az eredménye mégis ez is lett.

Ha tudatos vezető vagy, a rövid ünneplés után a fókuszodat a saját önbizalmadról a csapatod felé fordítod és a társas bizalom további építésére koncentrálsz. Olyan viselkedési normákat erősítesz tovább és alakítasz ki az együttműködésetekben, amik most is hatékonnyá teszik a közös munkát.

Számos ügyfelem kérdezte a coaching üléseken:

Most hogyan tud abban bízni, hogy a kollégája otthon ülve tuti időben és kellő minőségben elvégzi a feladatát?

Hogyan tudja kontrollálni a munkavégzést?

Mit tehet azért, hogy elérhető maradjon?

Hogy látja át, a kollégák egymás közötti együttműködése hogyan zajlik? Ha egyáltalán zajlik?

A coachingban nem válaszolunk az ügyfél tanácsadásra sarkalló kérdésire. Az ügyfeleimet ilyen esetekben sokféle módon a bizalomról kérdeztem tovább. Ők válaszoltak és lett számos ötletük és kísérletezésre kedvük, hogy tovább növeljék a csapatukban a társas bizalmat. Annyit elárulhatok, hogy ez is, mint minden, magunkkal kezdődik és a bizalmon alapúló viselkedésünk konzekvens működtetésével jön létre.

Nektek ide írhatok tanácsot. Ha csak egy könyvet olvasol el a Covid időszak alatt, ami vezetéselméleti szakkönyv (is), akkor az Stephen M. R. Covey – Rebecca R. Merrill „A Bizalom Sebessége” legyen.

Például azért, mert a következő 13 viselkedési mintát követve, adaptálva és integrálva a saját vezetői létedben, jó befektést csinálsz már ma:

 1. Beszélj őszintén!
 2. Add meg a tiszteletet!
 3. Teremts átláthatóságot!
 4. Tedd jóvá (ha valami félre sikerült)!
 5. Légy lojális!
 6. Hozz eredményeket!
 7. Fejlődj!
 8. Nézz szembe a valósággal!
 9. Tisztázd az elvárásokat!
 10. Gyakorold a számonkérhetőséget!
 11. Figyelj a másikra, képviseld, hogy figyeljünk egymásra!
 12. Tartsd meg az ígéreteidet!
 13. Add meg, előlegezd meg a bizalmat!

 

Bite Barbara

Forrás: Stephen M. R. Covey – Rebecca R. Merrill „A Bizalom Sebessége”
Image by Anemone123 from Pixabay

Leave a Reply

*

  X