Mit jelent a siker? – 1. rész

Siklós Barbi | 2018-10-03

A két részes cikksorozatunkban arra a kérdésre keressük a választ, hogy miket élnek meg sikerként a két nem tagjai. Ha kíváncsiak vagytok a válaszokra, akkor tartsatok velünk!

 

A két nem különbözően látja a sikert

Egy korábbi kutatás megállapította, hogy az, hogy valaki melyik nembe tartozik, sokkal jobban meghatározza, hogy milyen elképzelése van a sikerről, mint hogy milyen jellegű munkát végez. A nem vezető beosztású nőknek fontosabb volt az önmegvalósítás és a családi kapcsolatok, mint a szintén nem vezető beosztású férfiaknak. A vezető beosztásúak között a nők többre tartották a biztonságot és a személyes önmegvalósítást, mint a férfi társaik.

Több férfi tartja a pénzt a siker mutatójaként, mint nő, akik viszont fontosabbnak tartják a szeretteikkel eltöltött időt. Utóbbiaknak nagyobb arányban volt fontosabb, hogy olyan munkát végezzenek, amely pozitív irányba változtatja a világot, mint az érte kapott fizetés. A hölgyeknek ezentúl fontos, hogy fejlesszék magukat, hogy megfelelő balanszot alakítsanak ki a munka és a magánéletük között, hogy felelősséget vállaljanak, illetve hogy erős kapcsolatuk legyen a hivatásukkal. A férfiak prioritásai között a nagyobb hatáskör szerepelt a cégen belül.

Ami mindkét nem képviselőinek fontos volt: boldog párkapcsolat vagy családi élet, kontroll a saját élet felett, személyes elégedettség és tisztelet.

Mi jelenti a nőknek a sikert?

Azt, hogy mi jelenti a hölgyeknek a sikert, egy 40 főből álló, személyes interjúkat feldolgozó kutatás válaszai alapján Dyke és Murphy határozták meg. Nézzük azokat a dolgokat, amelyektől a nők sikeresnek érzik magukat!

Egyensúly

Úgy tűnik, a nők életében prioritásként szerepel a munka-magánélet egyensúly. Számukra a sikerességhez nem elég az, ha sokat elérnek a karrierjük során, épp ezért többüknek is nehézséget okozott, amikor kizárólag a pályafutásuk mentén kellett a sikert definiálniuk. Az egyikük így nyilatkozott erről: „Nos, ez valójában egy mozgó cél, ami állandóan változik. Nem szeretek csak egy területtel -mint amilyen a karrier- foglalkozni. Az egyensúlyra törekszem.”

Belső iránytű

Többen inkább valamilyen belső iránytű alapján határozták meg a sikert, mint külső, megfogható dolgokkal.

„A siker számomra személyes szinten azt jelenti, hogy boldog vagyok, jó kapcsolatom van magammal, nyugodtan alszom el, tudva, hogy ésszerű döntéseket hoztam, és jóban vagyok azzal, amilyen irányba halad az életem.”

Kapcsolatok

A kutatásban részt vevő nők majdnem fele megemlítette a kapcsolatokat, mint prioritást.

„A siker nem feltétlenül előléptetést jelent. Jelenheti azt is, hogy a beosztottjaid hisznek benned, és támogatják a munkádat.”

„A saját sikerem? Azt hiszem, akkor vagyok boldog a nap végén, amikor azt hihetem, hogy valamit elértünk csapatként és azok, akikkel dolgozok, szintén ezt érzik.”

Elismerés

A nők szerint fontos meghatározója a sikernek, ha elismerik a munkájukat (viszont 20 nőből csak 3 említette a pénzt, mint a siker összetevőjét), és élvezik, ha fejlődést érhetnek el általa.

“Nos, két dolog van. Szeretem a külső elismerést, és nyilvánvalóan sokat kaptam [az előző munkahelyemen]… Élvezem ezt, de a siker másik része az, hogy jó vagyok egy kihívást jelentő munkában, elismerik, hogy jó vagyok benne, és tudom magamról, hogy jó munkát végeztem.”

 

Mi jelenti a férfiaknak a sikert?

Ha érdekel, hogy mi okoz a férfiaknak sikerélményt, akkor olvassátok el jövő héten a cikkünk folytatását!

 

Szőnyi Fanni Zsófia

 

A cikk készítéséhez felhasznált tanulmány:

Dyke & Murphy (2006). How We Define Success: A Qualitative Study of What Matters Most to Women and Men. Sex Roles, 55:357–371.

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*