Vezetőként a jövő

Vezetőként a jövő

Vezetőként a jövő 400 275 admin

Hogyan is nézzen ki a vezetői műveltséged 10 év múlva?

Vezetőkkel – főként fiatalokkal – dolgozva, folyamatosan keresem azokat a cikkeket, könyveket amik arról gondolkodnak, azt kutatják, azt jósolják hogy hogyan is néz ki a jövő vezetője. Na persze, nem feltétlenül külsőleg. Bár van olyan cikk, ahol egy robot ábrázol egy vezetőt, és ez némileg megijesztett. Külsőleg is.

Sokkal inkább az foglalkoztat, hogyan képzeljük el a vezetés tudományát, 10 év múlva milyen készséggel, képességgel és tudással kell bírjon egy vezető, ha sikeres, hiteles és közben emberi akar lenni. Ebben a folyamatos keresésben rábukkantam egy újabb gyöngyszemre, amiben most nagyon hiszek. Hiszek, mert összevág mind azzal a gondolatmenettel, amiben olyan holisztikus módon gondolkodunk, ahol a vezetőt, mint teljes embert – akinek teste, lelke szíve és elméje van – vesszük alapul, továbbá kapcsolódásai, kapcsolatai mentén értelmezzük a vezetői viselkedések tárházát.

Lehet, hogy te aki most olvasod ezt az írást, szintén keresésben vagy? Keresed azt, hogy milyen irányba indulj el az úton, hogy ebben a folyamatosan változó, állandóan megújulásra sarkalló világban biztonságot találj? Biztos akarsz lenni abban, hogy képes vagy kellően rugalmasan, kellően nyitottam felvértezve belépni a jövőbe? Pont abba a jövőbe, ami nagyon valószínű, hogy robotokkal lesz tele? Ahol teljesen elképzelhetelten rendszerű, hierarchia nélküli szervezetekben való működést igényel tőled a jövő?  Ahol mind az, amit a vezetésről tudunk, tanultunk vagy éppen alkalmazunk már haszontalan?

Ha már kellően kíváncsi vagy akkor lássuk, hogy Bob Johansen a Silicon Völgyben működő Institute for the Future volt vezetője, hogyan vélekedik az új vezetői műveltségről.

Szerinte 5 területen érdemes kiművelnünk magunkat a következő 10 évben:

 1. Nézz vissza a jövőből és cselekedj a mában!
 2. Öleld át a félelmetes vezetői helyzeteket, azok elkerülés helyett!
 3. Legyél felvértezve a vezetői skillekben formabontó szervezetek vezetése kapcsán is!
 4. Légy jelen akkor is, ha fizikailag a világ másik végén vagy!
 5. Teremts, alakíts és tarts fenn pozitív energiát!

Mi az az első esszenciális vezetői tudás amit, hogyha elsajátítasz, hogyha magad is eszerint működsz, akkor közelebb kerülsz a 10 év múlva is sikeres vezetői önmagadhoz, mint egy pillanattal ezelőtt voltál?

Szerintem kezdjük a lista legvégén, mit is jelentenek ezek a hangzatos mondatok, és mit tehetünk, hogy valóban rendelkezzünk a műveltségükkel, művelésükkel.

Abban bizonyára megegyezhetünk, hogy pozitív energiát csak úgy tudsz teremteni és sugározni a környezetedben, ha te jól vagy. Így vezetőként, amikor azzal a kihívással állsz szemben a közeljövőben, hogy sok a fiatal és reménytelen, online és offline is kapcsolódó munkatársad, akikhez a kulcs az, hogy képes legyél reményt adni nekik, jó ha tudod, magaddal hogyan bánj jól.

Már nem elég csak egészségesnek lenned. Nincs idő a vezetői kompetenciáid sokszori begyakorlására.

Meglepetés ezek után, ha azt írom, a jövő vezetője szuper-fit?

Szuper-fit, vagyis jól bánik magával a well-being minden területén. És itt a fizikai fittség állapota csak egy terület.

Ahhoz, hogy képes légy vezetőként pozitív légkört teremteni és fenntartani, reményt adni a jövő munkavállalóinak is, ezeket a területeket vedd számba és mérlegeld a jólléted:

 • Fizikai, egészségi
 • Pszichés, mentális
 • Szociális
 • Interperszonális
 • Spirituális
 • Munkahelyi
 • Pénzügyi

Dr. Brad Jacobs integratív stratégiát dolgozott ki arra, hogy a vezetők hogyan tartsák kézben a jóllétüket. Szerinte 6 pillérre érdemes koncentrálnuk. Kezdjük azzal, hogy találjunk szenvedélyt a munkánkban és legyünk képesek a munka és magánélet integrációjára. Ehhez és sok más területhez az életben elengedhetelten a mentális fókuszáltság és a rezíliencia (lelki állóképesség és rugalmasság) képessége. Dr. Jacobs azt mondja, az alvás, mely erősítő és kellően elegendő (min. 7 óra), az egészséges étkezés, amikor tudom és felelősséggel döntök róla, mit viszek a szervezetembe, továbbá az aktív sport és természetben való időtöltés szintén alapjai a vezetői jóllétünknek.

És kapcsolódjunk! Ez a 6. pillér. Kapcsolódjunk magunkhoz, fejlesszük az önismeretünket. Kapcsolódjunk másokhoz, ahol az empátia és transzparencia vezérel bennünket.

Miközben a hat pillérhez való személyes kapcsolatodról gondolkodsz, érdemes megfontolnod a következő kérdéseket:

 • A kalóriabevitel megfelelő a felhasznált energiád mennyiségéhez?
 • Megfelelő típusú élelmiszereket eszel?
 • Milyen a kapcsolatod az élelmiszerekkel?
 • Milyen a testtartásod?
 • Milyen típusú gyakorlatokat, mozgásokat és tevékenységeket végzel naponta?
 • Hogyan érzed magad a vitalitás szintjén a testedben?
 • Az alvásod nyugodt és elegendő?
 • Mennyire eredményesen vonulsz vissza egy nehéz helyzet után?
 • Mennyire hatékonyan kezeled a stresszes életmódot?
 • Képes vagy-e elérni az elméd teljes potenciálját?
 • Hogyan kapcsolódhatsz magadhoz?
 • Hogyan kapcsolódhatsz másokhoz?
 • Hogyan kapcsolódhatsz a természethez?
 • A szenvedélyed összhangban van az értékeiddel?
 • Mennyi időt töltesz, azokkal a dolgokkal, amelyekben a legtöbb szenvedélyt leled?

Kezdjük azzal a műveltséggel, hogy elfogadjuk a teljes ember paradigmáját és így elkezdjük magunkat vezetőként is a teljességünkben művelni. Vagyis jól bánni magunkkal – a testünkkel, lelkünkkel, elménkkel és kapcsolatainkkal – hogy képesek legyünk másokkal is a jó bánásra. Így juthatunk el a jövő vezetőinek azon műveltségéhez, hogy jelenlétünkkel képesek leszünk:
teremteni, alakítani és fenntartani a pozitív energiát!

A következő műveltség, amire sort kerítünk:

“Öleld át a félelmetes vezetői helyzeteket, azok elkerülése helyett! “

Tarts velem akkor is!

Bite Barbara

Forrás: Bob Johansen: The New Leadership Literacies – Berrett-Koehler Publishers, Inc. (2017)

Leave a Reply

*

  X