Work & Life: Hogyan kezeljük, amikor egy kollégánk távozik?

Work & Life: Hogyan kezeljük, amikor egy kollégánk távozik?

Work & Life: Hogyan kezeljük, amikor egy kollégánk távozik? 300 450 admin

Nagyban meghatározza munkahelyi jelenlétedet az, hogy milyen kapcsolatot építesz ki munkatársaiddal. Talán semmi sem inspirálóbb, mint amikor nem csak a munkádat élvezed, hanem a társaságot és egy szórakoztató és izgalmas munkakörnyezetben dolgozhatsz. Azonban a mai világban a munkaerőpiac meglehetősen dinamikus, ami magával vonzza, hogy az emberek jönnek-mennek a munkahelyek között, egyre nagyobb a fluktuáció.  Így néha szembe kell nézned azzal, hogy egy kedvelt kollégád távozik a cégtől.

Nálunk is ez történik épp, hiszen egyik kollégánk, Csaba, távozik cégünktől, aminek súlyát mindannyian érezzük és így testközelből tapasztaljuk, hogyan tudja egy csapat feldolgozni, ha egy szórakoztató és izgalmas személytől kell búcsúzniuk.

c03d2a88450262b4ff4b2fbe4145343a
Vezetőként is fontos arra figyelni, hogy a kollégákban, milyen érzés marad az átalakulás után, hiszen ekkor akár újra is formálódhatnak a normák és a szokások a csapaton belül.  Az első dolog, amit meg kell próbálni, hogy fenntartsuk a pozitív hozzáállást és hangulatot. Ezt azonban valószínűleg könnyebb mondani, mint megtenni, ezért itt van néhány módszer tőlünk, hogyan tartsuk a lelket magunkban és a csapatban, amikor valaki távozik.

 

  1. Ismerd fel az érzelmi veszteséget, de maradj objektív!

Sokan idegenkednek az érzelmek kimutatásától a munkahelyen, kényelmetlenül érzik magukat tőle. Pedig fontos elismerni, hogy egy munkatárs távozásának nagy hatása van.  Vezetőként nem tudod irányítani, hogy mások hogyan reagálnak egy ilyen hírre, de azt igen, hogyan közlöd ezt Velük. Nagyban megkönnyíthető a folyamat, ha őszintén és objektívan van kommunikálva a döntés a csapatnak, ha teret adsz nekik, hogy erről beszéljenek és így feldolgozhassák a változást.

Búcsúzni mindig nehéz, de el kell fogadnunk és tiszteletben kell tartanunk, hogy kollégánk prioritásai változnak, így ne tegyük még nehezebbé távozását és döntését. Ne hagyjuk, hogy ellenséges vagy negatív érzések telepedjenek ránk, próbáljunk a pozitív részekre koncentrálni, hiszen a jó szakmai kapcsolat – és szerencsésebb helyzetben – a barátság sem vesz el ezzel.

  1. Változtass a munkarutinodon!

Jó ötlet lehet megpróbálni 1-1 feladatot másképp megoldani, új rutint bevezetni a munkafolyamatokba. Persze az egzakt feladatokkal ezt nehezebb megtenni, de akkor akár az ebédszokásokba is be lehet csempészni egy kis újdonságot, vagy akár a munkába menet tehetünk valami szokatlant és így kimozdulhatunk a megszokott kerékvágásból. Ha így teszünk, akkor elkezdünk máshogy gondolkodni és ennek hatására változik az életünk is. Minél rugalmasabbak vagyunk, minél kevésbé vagyunk a megszokásaink rabjai, annál inkább alkalmazkodunk a különböző helyzetekhez.

  1. Kezdj egy új, izgalmas projektet!

Összhangban az előző ponttal jó ötlet lehet vezetőként, de akár munkatársként is, egy új projekt elindítása. Az új kihívás összekovácsolja a kollégákat, a közös munka során mindenki megtalálhatja szerepét, módosulhatnak a normák a társak között. Kreatív és izgalmas ötletek születhetnek, amik el is terelik a figyelmet, csökkentik a munkatársak aggódását a változás miatt.

  1. Nyiss a többi kolléga felé!

Az átmeneti időszakot sokkal könnyebbé teszi, ha nyitunk a kollégák felé, különösen, ha vannak olyanok az irodában, akikkel eddig keveset beszélgettünk. Meglepődnél, hogy milyen pozitív hatása van, ha teljesen új gondolatokkal, energiákkal találkozol, és ez kihat majd hangulatodra és teljesítményedre is. Vezetőként ebben az időszakban érdemes jobban odafigyelni arra, hogy a munkatársak mozgásteret kapjanak az együttműködésre és a kötetlenebb ismerkedésre.

  1. Ne veszítsd el a kapcsolatot!

Végezetül pedig fontos tartani a kapcsolatot a távozó kollégáddal, nem csak személyes okokból, hiszen az évek során akár barátság is kialakulhatott köztetek, hanem szakmailag is. Amikor a dolgozók elhagyják a szervezetet, magukkal visznek sok tudást és ötletet, amit először nagy veszteségnek tudunk csak felfogni. Érdemes viszont arról az oldalról megközelíteni, hogy egy jól ápolt szakmai kapcsolattal a távozó kolléga bővíti kapcsolati hálónkat és minden oldalról számos lehetőséget rejthet ez az új helyzet.

 

Szabó Viki

Leave a Reply

*

    X