Work & Life: Hogyan hozzuk ki a vezetői csapatból a legjobb teljesítményt?

Work & Life: Hogyan hozzuk ki a vezetői csapatból a legjobb teljesítményt?

Work & Life: Hogyan hozzuk ki a vezetői csapatból a legjobb teljesítményt? 592 234 admin

A vezetői csapatnak 2 kritikus szerepe van egy szervezeten belül.

Az egyik szerep egyértelmű: a cég stratégiai és operatív vezetése. Célokat állítanak fel, stratégiát alakítanak ki és biztosítják, hogy a stratégia hatékonyan legyen végrehajtva.

A másik szerep nem annyira egyértelmű, de ugyanolyan fontos: a vezetői csapat adja a cég szervezeti és kulturális DNS-ét.   A vezetői csapat működése, mint kollektív vezetői testület valamint a tagok egymásra gyakorolt hatása szolgál modellként, amit a cégen belül a csapatok követni fognak.  

A vezetői csapat hatékonysága

Egy egész könyvtárat meg lehetne tölteni a stratégiáról és cégműködésről szóló könyvekkel. Kevesebb kiadvány jelenik meg azonban a vezetői csapat másik szerepéről. Mivel viszonylag kis figyelmet kap, így a csapat hatékonysága alapját képezheti egy jelentős versenyelőnynek a cégek között.

Egy a közelmúltban, a felsővezetők körében készült felmérésből kiderült, majdnem minden vezető egyetért abban, hogy „a vezetői csapatom hatékonyságának növelése pozitív hatással lesz a szervezeti eredményekre.” Vagy más szóval: ha a vezetői csapat jobban működik, akkor az egész szervezet jobban működik.

A hatékonyság meghatározása

A legjobb vezetői csapatokra 3 létfontosságú vezérfonal jellemző, ami végigfut minden tevékenységükben.

Stratégiai fókusz. A hatékony vezetői csapatok megalkotnak egy víziót a cégnek és jelentős időt és energiát fektetnek a stratégiai részre. Egyensúlyba hozzák a rizikót és az innovációt, előre jeleznek jövőbeli szükségleteket és lehetőségeket, valamint törekednek a cég fenntarthatóságára.

Kollektív megközelítés. A legjobban teljesítő vezetői csapatok együttműködve dolgoznak,  az egész cég szintjéről nézve vizsgálják az egyének és a csapatok működését. Azon dolgoznak, hogy ledöntsék a protokolláris falakat és közösen találjanak ki megoldásokat az üzleti problémákra. A legjobban teljesítő vezetői csapatok tagjai előnyben részesítik a cég érdekeit az egyéni előnyökkel szemben.

Csapatok közötti interakció. Végezetül: a legjobb vezetői csapatok direktben nyilvánulnak meg együttműködéseikben. Értékelik a különbözőségeket, meghallgatnak, jól kommunikálnak, visszajelzésre törekednek, bíznak egymásban, tisztelik egymást. Ezek a viselkedések hatékonyabbá teszik a csapatokat. És a legfontosabb: ők alakítják ki, hogy a cég többi részében a csapatok közötti interakció milyen legyen.

Kiemelkedően teljesítő vezetői csapatok építése

Minden egyes ügyvezető igazgató munkaköri leírásában követelményként kellene szerepelnie, hogy „felépítsen és fejlesszen egy világklasszis vezetői csapatot”. Ez nagy kihívás lehet, mivel a kvalitások, melyek lehetővé teszik, hogy egy felsővezető felsővezetői csapattaggá váljon szükségesek, de nem elegendőek ahhoz, hogy a csapatban csúcsteljesítményt érjen el.

Hogyan építsünk tehát egy kiemelkedően hatékony vezetői csapatot? Íme, 4 megoldás:

  1. Megfelelő diagnózis felállítása.Egy szervezet ügyvezető igazgatója vagy felsővezetőjének át kell látnia mi hajtja a vezetői csapat tagjait és mitől működnek vagy nem működnek, mint egy csapat.
  2. Megfelelő vezetői gondolkodás-modell felállítása. A vezetői csapat tagjainak egyértelműen meg kell érteniük mit jelent vezetni céges szinten. A felsővezetőknek meg kell érteniük, hogy szerepük a csapatban nem csak funkcionális.
  3. Megfelelő gondolkodásmód kialakítása. Tapasztalt vezetők számára a vezetői csapat tagjának lenni ne a szakmai fejlődésük tetőpontját jelentse, hanem legyen inkább egy új kihívás, ami folyamatos fejlődést igényel tőlük. Ezt a szemléletmódot tovább kell „vinniük” az alsóbb szintekre is, buzdítva a beosztottakat arra, hogy a szakmaiságon túl is fejlesszék magukat.
  4. Megfelelő interakció kialakítása. Egyértelmű „interakciós szabályok” felállításával mutassuk meg a csapat többi tagjainak, hogyan kapcsolódjunk egymáshoz annak érdekében, hogy hatékony csapat legyünk. A vezetői csapat tagjai legyenek transzparensek, sebezhetőek és vállalják nyíltan, hogy ők is tanulnak. Fontos továbbá a jó kommunikációs készség.

Bizonyára elgondolkodtál azon vajon a céged vezetői csapata milyen hatékonysággal működik. Ha szeretnél még többet megtudni a hatékony vezetői csapatokról, felismerni a jeleket, ha egy csapat nem hatékonyan működik, megismerni eszközöket a vezetői csapat teljesítményének kiértékelésére, fejlesztésére, gyere el vezetőfejlesztő képzéseink egyikére, melyeket itt találsz .

Siklós Barbara

Forrás: Center for Creative Leadership

Leave a Reply

*

    X