Work & Life: Tervezd meg az éved!

Work & Life: Tervezd meg az éved!

Work & Life: Tervezd meg az éved! 450 450 admin

Csakúgy, mint minden kis és nagyvállalat életében, a cégek apró részecskéit és egyben mozgató rugóit képező emberek életében is nagyon fontos az összegzés és a tervezés: összegezni az előző év történéseit, következtetéseket levonni és ezen adatok és a megélt momentumok alapján újabb célokat, vágyakat megfogalmazni az elkövetkezendő évre.
Sokszor az ember „tudattalanul” él: nem vesz tudatosan részt a körülötte zajló eseményekben, az életét ért hatásokban, sodródik az árral, ezáltal sokszor nem érti hogyan is jutott oda, ahol éppen tart. Mintha csukott szemmel feküdne egy csónakban, ami egy folyón halad előre vagy éppen össze-vissza a külső behatások által irányítva. És, amikor végre felül és kinyitja a szemét, nem is érti hogyan került oda. Mert nem ő irányította a csónakot.

A jó hír, hogy lehet ezt másképpen is csinálni, és még ha nincs is mindenre ráhatásunk az életben – pl. az időjárás szeszélyességére – sok mindent tudunk irányítani: ha tudjuk, mit szeretnénk elérni, könnyebb tenni érte. Ehhez érdemes megtervezni az évet, célokat kitűzni.
Mindenképp érdemes az elmúlt év felidézésével kezdenünk és összegyűjtenünk milyen
– örömök
– nehézségek
– sikerek
– feladatok
– kihívások
értek bennünket a hónapok során és ezeket hogyan éltük meg, milyen hatással voltak ránk, mit tanultunk belőlük, fejlődtünk-e, és ha igen, milyen irányba?

Ezt lehet önállóan, saját elgondolásunk, saját módszer szerint tenni, de használhatunk „sorvezetőt” is, külön a célnak elrendelt eszközt is. Ilyen eszköz például az ingyenesen elérhető és letölthető Yearcompass, mely módszeresen vezet végig az előző év feldolgozásán, külön megemlítve az élet egyes területeit (magánélet, munka, sport, stb.). És, mint tudjuk a leírt szónak ereje van, ezáltal még tudatosabban és visszamérhetőbben tudunk a kitűzött célokon munkálkodni.
Ez az eszköz egyébként egyedül is feldolgozható, de kitölthetjük barátokkal, munkatársakkal, sőt a legközelebbi Lean In reggelinknek is ez lesz a témája 2017. február 1.-jén. Itt támogató környezetben, egymásból inspirálódva merengünk el az előző éven és kezdjük el „felállítani” az elkövetkező év mérföldköveit.

Jó eszköz napjaink újra átélésére, tudatosítására továbbá a naplózás: minden nap leülni és megírni azt, ami aznap történt velünk, kiemelve az általunk fontosnak tartott eseményeket, gondolatokat vagy bármilyen általunk felállított rendszer szerint végigfuttatni az adott napot. Ez lehetőséget kínál számunkra, hogy akár már a nap végén következtetéseket vonjunk le magunk számára azáltal, hogy írás közben újraéljük a nap történéseit.

De lehet „naplózni” hetente is, csak a pozitív eseményekre fókuszálva az Élmény Üveggel/Dobozzal. Ennek lényege, hogy minden hét végén egy papírra leírjuk a hét legjobb „dolgait”, összehajtjuk, beledobjuk a befőttes üvegbe vagy dobozba és év végén egy forró tea mellett elővesszük, végigolvassuk és rádöbbenünk mennyi minden pozitív dolog kísért végig bennünket az év során. És ez alapján megtervezni a következő évünket.

Bármilyen eszközt, módszertant alkalmazunk is, a lényeg az, hogy számunkra eredményes, célravezető és nyomon követhető legyen!
Nos, Január vége van még csak, nem késő elkezdeni! Tervezésre fel!

Siklós Barbara

Leave a Reply

*

    X