Mit várnak el a nők egy munkahelytől?

Siklós Barbi | 2019-04-04

Mivel egyre több kutatás igazolja, hogy a nemek közötti egyenlőség kulcsfontosságú a szervezetek alapjainak és az egészséges munkahelyi környezet megteremtésének érdekében – sok vezető már törekvéseket tesz annak megértésére, hogyan lehet toborozni, megtartani és „előléptetni” még több nőt munkahelyi környezetben.

Mit várnak el a nők egy munkahelytől?

Annak érdekében, hogy a fentiekben segítsék a vezetőket a Center of Creative Leadership kiadta az „Amit a nők szeretnének – és amiért nőkre van szükségünk – a munkahelyen” c. írást, melyet egy több mint 500 fő női vezetői mintából vett felmérés alapján készítettek. A kérdések alapján azt szerették volna megtudni, mik azok a legfontosabb dolgok, amit a szervezetek megtehetnek azért, hogy bevonzzák és megtartsák a magasabb pozícióban lévő nőket. Íme, a válasz arra, hogy mit várnak el a nők a munkahelytől.

 

A nők szeretnék megtalálni a Hivatásukat

A leggyakoribb ok, amiért a nők a jelenlegi munkáltatójuknál szeretnének maradni az, hogy munkájuk jól illeszkedik életük más területeihez, valamint az, hogy élvezik az általuk végzett munkát, és munkájukban kitűnhetnek. A nők nagyobb valószínűséggel maradnak a munkáltatójuknál a fentiek, mint a konkrétabb, hagyományosabb okok miatt, mint például a fizetés vagy a juttatások. Sőt, a kérdésre, miszerint „Melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket a szervezetek tehetnének azért, hogy akarjanak ott dolgozni?”, sokan arról nyilatkoztak, érdembeli munkájuk van, ami illeszkedik értékeikhez, céljukhoz és a munka-magánélet egyensúlyukhoz.Ezek az okok együttesen egy bizonyos típusú foglalkoztatottságot írnak le, amelyet a szociológusok „hivatásnak” neveznek. A „hivatás” olyan munka, amire késztetést éreznek, hogy csinálják, önmagában élvezhető és értelmes, és az identitásuk központi részének érzik. A kutatások azt mutatják, hogy ha a munkát, „hívatásnak” élik meg, az megnövekedett elégedettséghez vezet. Arra ne számítsunk, hogy a tehetséges nők csak a fizetésért maradnak.

 

A nők rugalmasságot szeretnének, hol, mikor és hogyan dolgoznak

Amikor a nőket arra kérték, értékeljék a munkahelyi járulékok és előnyök fontosságát, a listán a rugalmasság a lista tetején szerepelt. A fizetett szabadidő a legfontosabb juttatás, melyet az egészségügyi ellátások, a fizetett vezetői fejlesztés, a rugalmas munkaidő és a szervezeten belüli előrelépés lehetőségei követnek. A férfiak vizsgált csoportjához képest a nők a fizetett szabadidőt és az otthoni munkavégzés lehetőségét is nagyobb prioritásként értékelték. A rugalmasság különösen kritikus pont lehet a tehetséges nők megtartásában, akik családot is szeretnének alapítani: a gyerekes nők a rugalmas munkaidőt és a home office-t fontosabbnak értékelték, mint azok a nők, akiknek nincs gyermekük. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a nők esetében kevésbé valószínű, hogy ezt a nagyon igényelt rugalmasságot megkapják, mint a férfiakéban. Kínáljunk a nőknek méltányos rugalmasságot!

 

A nők valódi vezetési lehetőségeket szeretnének

A kiemelkedően sikeres női vezetőkből álló mintánkban a nők ugyanolyan valószínűséggel érdeklődtek az előléptetések, vezetői fejlesztési lehetőségek iránt, mint a férfiak. Ugyanilyen valószínűséggel kértek és fogadták el a vezetői lehetőségeket. A nők azonban más okokat fogalmaztak meg a vezetői lehetőségek visszautasításával kapcsolatban, mint a férfiak. A férfiak jellemzően azért utasították el a pozíciókat, mert nem akarták a szerepet, nem kedvelték a felettesüket, nem szerették volna az áthelyezést, a hosszabb munkaidőt, vagy nem tartották elégnek a felajánlott pénzt. Míg néhány nő hasonló okokat adott meg, a nők többsége azt is megemlítette, nem biztosak abban elég kvalifikáltak e, vagy, hogy mások is támogatják e őket. Attól is tartottak, hogy eleve kudarcra vannak ítélve. Sajnos a kutatások arra világítanak rá, hogy ezek az aggodalmak a nők körében valósak. Tanulmányok azt mutatják, hogy a szervezetek elvárják a nőktől, hogy ugyanahhoz a pozícióhoz magasabb képzettséggel rendelkezzenek, mint a férfiak; és hogy a férfiak vezetési lehetőségeihez gyakran több erőforrás (finanszírozás, felettesi támogatás, csapatméret) van a nőkéhez képest. Ráadásul a nők nagyobb valószínűséggel kapnak olyan pozíciókat, olyan vezetői lehetőségeket, melyeknek nagy a tétje, bizonytalan kimenetelűek és nagy valószínűséggel kudarcra vannak ítélve. Tehát nem meglepő, hogy sok nő azt mondta, a legfontosabb dolog, amit a szervezetek tehetnek a tehetséges nők bevonzására és megtartására, a sikerhez való egyenlő esélyek megteremtése a nemek között.

 

Mit tehetnek a szervezetek és a vezetők?

A fenti megállapítások alapján itt van néhány dolog, amit a szervezetek vezetői tehetnek azért, hogy segítsenek a nőknek – és nem csak a nőknek – hogy megtalálják munkájukban, amit szeretnének:

• Segítsenek az alkalmazottaknak, hogy munkájukban értelmet és élvezetet találjanak. Szánjanak időt arra, hogy megismerjék személyes értékeiket, szenvedélyeiket, erősségeiket és életcéljaikat. Gondolkodjanak közösen, hogyan integrálják ezeket a dolgokat a dolgozó karrierjébe. A munkák keretezésének és végrehajtásának kis változtatásával könnyen fordíthatják az adott munkát „hivatássá”.

• Ha lehetséges és gyakorlati szempontból előnyös, tegyék lehetővé a dolgozók számára, hogy távolról dolgozzanak, és olyan munkaidőt alakítsanak ki, amelyek a munkájukon kívüli életükbe illeszkedik. A kreatív megoldások, mint például a munka megosztása (több embernek van egy szerepe), a virtuális munkacsoportok és a szombati munka lehetősége segítenek abban, hogy a munkáltatók megtalálják a legjobb tehetségeket, függetlenül attól, hogy hol és mikor kell dolgozniuk.

• Adjanak minden nemnek egyenlő esélyt az előlépések és a vezetői készségek fejlesztéséhez – a siker eléréséhez szükséges erőforrásokkal és támogatási rendszerrel párosítva. A hatékony vezetőfejlesztési élmények legyenek kihívásokkal-teliek, mégis legyenek elérhetőek, az erőfeszítések és a sikerek egyértelmű elismerésével. Mindannyian tudjuk, hogy a dolgozó nők maradni szeretnének, de ha azt szeretnénk, hogy maradjanak is a szervezetünkben, itt az ideje, hogy a nőknek megadjuk, amit a munkahelytől várnak.

 

Forrás: Center of Creative leadership

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*