Összeadódva

Siklós Barbi | 2019-03-28

Bizonyára nem csak a mi csapatunk az, ahol számtalan értékes tudás és tapasztalat halmozódott és halmozódik fel jelen pillanatban is. Feltételezem, hogy a Te csapatodban, legyél vezető vagy csapattag, is érzed néha úgy, hogy de jó lenne azt is ismerni, amit a másik tud, csinál. Több információra van igényed arról, hogy a kollégád hogyan tudja elvégezni a napi munkáját, milyen tudása, infója, trükkjei, ötletei vannak arra, hogy napról-napra jól, akár mindig jobban boldoguljon. Kíváncsi vagy arra, ő mitől hatékony, mitől sikeres.

Mi egy ideje nagy kíváncsisággal és örömmel figyeljük egymás munkáját. Látjuk és halljuk a másik sikereit, elismerjük a tudását, tapasztalatát. Mégis valahogy a napi mókuskerékben inkább azért jövünk össze, hogy ha valahol, valakinek elakadása van, segítséget kér. Teret és időt nem voltunk képesek sűrűn arra szánni, hogy egymást tanítsuk, egymásnak is átadjuk a tudásunkat.

Pedig ez nálunk egy alapérték. Alap az, hogy mindenki folyamatosan tanul, fejlődik. Hiszen így tudjuk az ügyfeleinket a lehető legmagasabb színvonalon kiszolgálni. Legyen az egy fejlesztési folyamat, tréning, szervezetfejlesztési tanácsadás, coaching.

A mai világban nagyobb a verseny, mint valaha. A tudás, az információ, a tempó, a rugalmasság és a magas ügyfélközpontúság elengedhetetlen, bármit is szolgáltat a céged, Te a piacon.

Jó ideje láttuk azt, hogy a rövid találkozók, gyors eszmecserék nem adnak arra kellő lehetőséget, hogy megosszuk egymással mindazt szakmailag, ami nálunk van. Így a tavalyi év végén történt stratégiai elvonuláson életre hívtuk a mi Rakéta programunkat.

Tettük ezt azért, mert úgy véltük, hogy ha nem teszünk bele tudatosságot, tervszerűséget és konkrét lépéseket arra, hogyan is teremtsünk a napi mókuskerékben teret, hogy a kellő tudás átadásra kerüljön, hogy a kreatív energiák és ötletek összeadódva új dolgokat is szüljenek, akkor csak maradunk azon a szinten, hogy csak nagyon vágyunk megismreni a másik „kincseit”.

Nem volt könnyű elhatározás és még nehezebb az elindítás, a megvalósítás útjára lépni. Meg kellett fogadnunk egymásnak, hogy semmi, ami napi operatív munka, nem írhatja felül a napot. Nem mondja le senki a csapatból, csak ha óriási vis major lép életbe.

Mint minden újjal, ami célként már papírra is vetődik, a nehezebb lépés a csinálás. Ismerős, nem?

Elkezdeni valami újat, legyen az más viselkedés, más működés, más mód vagy rendszer nagy erőfeszítéseket igényel az elején. Pedig szokássá csak úgy válik minden, ha a kezdő lökés nagy és aztán fegyelem és kitartás is párosul hozzá.

A tréningeken sok vezető hallotta már tőlem:

„Ez is olyan, mint a biciklizés. Az elején csak pár métert tudsz tekerni, aztán lehet, hogy el is esel. De ahogy újra és újra felpattansz a kétkerekűre és kitartóan próbálod a tekerést megy egyre könnyebben. Aztán eltelik jó pár biciklizős alkalom és már észre sem veszed, hogy ez nehéz, csak mozogsz, ahogy kell, nézed az elsikló tájat és már azon gondolkozol, mikor mered elengedni a kormányt mindkét kezeddel.”

Szóval mi most, nem biciklire, hanem Rakétára pattantunk és elindultunk. Lett egy napunk, ahol számos olyan dolgot tanítottunk meg egymásnak, amit csak egyikőnk tudott. Teremtettünk teret és légkört arra, hogy új terméket fejlesszünk. Volt sok vidámság, viccelődés, a közös együttlét öröme. Voltak konfliktusok, amiről szintén tudtunk beszélni vagy éppen megfogadni, hogy erről tovább fogunk elmélkedni. Lett erre is konkrét időpontunk a naptárunkban. No, meg megerősítettük egymást, hogy erre szükségünk van, folytatjuk.

Vezetőként úgy látom, hogy egy ilyen nap óriási lendületet ad a csapat egészének és az egyéneknek egyaránt. Az új tudások motiválóak, az együttlét, a kapcsolódás növeli a bizalmat, mélyíti a lojalitást és segít a napi nehézségek könnyebb és tisztább rendezésében is.

És hogy ezt csak magunkért tettük volna és tesszük továbbra is?

Nem hiszem!

Magunkkal kezdtük, igen. És az ügyfeleinkkel folytatjuk. Hiszen mindaz, ami átadásra, fejlesztésre került most már másnap az ügyfeleinket szolgálja.

Szerintem teljesen mindegy Te milyen iparágban, milyen szektorban, milyen pozícióban vagy. Légy agilis, kezdeményezd a hasonló tudásátadás megvalósítását! Tegyél bele energiát! Minden perce megéri, Neked, a csapatodnak és az ügyfeleidnek egyaránt!

 

Bite Barbara


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*