Work & Life: Stresszmentesítés 5 pontban

Viki | 2017-06-15

Itt van a nyár, itt van újra! És nincs is talán ideálisabb évszak a stressz csökkentésének tudatos gyakorlására, mint ez a gyönyörű évszak. Mert ilyenkor valahogy kinyílik a világ, már talán azzal is, hogy az emberek kevesebb „réteget” hordanak magukon – és minden könnyedebbnek tűnik. És talán időnk is több akad életünk könnyítésére.

A XXI. században meg merem kockáztatni, kimondani, hogy nincs olyan ember, aki életében legalább egyszer ne tapasztalta volna meg a STRESSZT. És azt is meg merem kockáztatni, hogy többen vagyunk azok, akiknél rendszeres „ vendég” a stressz. És szép lassan megnehezíti az életünket, ne adj isten még tüneteket is okoz.

Sokan azt gondolj(hatj)ák, hogy a stresszt külső tényezők okozzák, amire nincs ráhatásunk pl. munka, főnök, stb..

A jó hír az, hogy a stresszt mi magunk okozzuk magunknak és, ezáltal tenni is tudunk ellene. Mindannyian ki vagyunk téve valamilyenfajta nyomásnak, mely pozitív hatással lehet ránk, hiszen arra buzdít bennünket, hogy nyújtsunk egy fajta teljesítményt, segít az előrehaladásban. Ez a nyomás akkor válik károssá, ha elhatalmasodik rajtunk és stresszé változik. Tehát a stressz egyik fajtája a túlzott teljesítési vágy nyomása.

A másik fajtája, amikor olyan dolgokon rágódunk, amikre már, vagy még, vagy soha nem is lesz ráhatásunk. Pl. amikor az éjszaka közepén azon pörgünk, hogy miért nem mertük elmondani az adott projekttel kapcsolatos aggodalmainkat főnökünknek. Tudunk ezen változtatni ott az éjszaka közepén? Nem!

Akkor még is mit lehetne tenni?

Íme, négy megfontolandó ötlet a stressz „kezelésére”.

  1. Sport

A sport – pl. a futás, mint monoton aktivitás – kiváló „eszköz” a stressz levezetésére. És ha már levezettük, tudjuk pár lépés távolságból, kívülről, kevésbé involválódva megfigyelni a stresszt okozó „helyzetet”.

  1. Figyelmünk irányítása

Azt, hogy mire fókuszáljuk figyelmünket, teljes mértékben a mi kezünkben van. Néha hagyjuk ugyan elkalandozni – pl. a rágódás időszakában – de gyakorlással hatalmunkba tudjuk keríteni és oda tudjuk irányítani, ahova szeretnénk.

  1. Legyünk a jelenben

A 2. pontot továbbgondolva: fókuszáljuk figyelmünket a jelenre. Amikor múltbeli vagy jövőbeli dolgokon rágódunk, sosem vagyunk a jelenben. Pedig egyedül az itt és mostban tudunk értelemben tenni bármit is a stressz okozta faktor ellen.

  1. Elengedés

Ne rágódjunk mindenen… legalábbis ne túl sokáig. Pillantsunk rá a stresszt okozó helyzetre, a meztelen, negatív érzelmektől mentes, tényszerű valóságában és nézzük meg, tehetünk e valamit a megoldására, leküzdésére. Szűrjük le a tanulságokat, majd engedjük el.

  1. Átkeretezés

Vizsgáljuk meg a stresszes szituációt és hasonlítsuk össze életünk korábbi kihívást jelentő helyzetével. Megéri rágódni rajta? Ha igen, volt e hasonló korábban? Mi volt a megoldása? Lesz jelentősége 3 hónap múlva?

 

A fenti pontok elsajátítása nem történik egyik napról a másikra, de kitartó gyakorlással minőségi változást érhetünk el életünkben a stressz legyőzésében, de legalábbis enyhítésében. Ha nem is tünteti el teljesen az életünkben, de a segít kordában tartani.

Siklós Barbara


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*